Info centar za obitelj: Fitness za mame i bebe

Info centar za obitelj: Fitness za mame i bebe

Baby fitness za mame i bebe

U Centru "Sunce" u sklopu Kluba za roditelje i djecu od 0-6 godina
(prijave u tijeku, od lipnja 2014.) 

 

Vratite tijelo u formu i potičite zdrav razvoj bebe. Jedno i drugo možete ostvariti istovremeno vježbajući baby fitness

Poznata je važnost kretanja i vježbanja za djecu u svakoj životnoj dobi. Ipak, nisu svi roditelji upoznati s time kako poticati zdrav razvoj bebe stare svega nekoliko mjeseci te kako vježbati s njom. Jedan je od prokušanih načina program baby fitnessa, koji provode stručni i educirani treneri, a koji donosi dobrobiti i bebama i roditeljima, prije svega majkama.

"Baby fitness pogodan je za djecu od tri mjeseca do godinu i pol dana starosti, premda u njemu mogu uživati i djeca do tri godine. Dobrobiti takva oblika tjelesne aktivnosti višestruke su. Povećava se povezanost mame i bebe te poboljšava komunikacija i razumijevanje između njih. Naime, poznato je da djeca od najranije dobi, gotovo od rođenja, najviše uče promatrajući roditelje, a još više sudjelujući u zajedničkim aktivnostima s njima. Naravno, uz uvjet da su te aktivnosti primjerene njihovoj dobi i razvoju. To je dobar način za stvaranje zdrave navike vježbanja za cijeli život", kaže Božica Križanić, diplomirana kineziologinja i kondicijska trenerica koja vodi program baby fitnessa u Dječjem edukativnom centru Mala sova u Zagrebu.

Bebe na fitnessu sudjeluju u nekim vježbama s mamama, ako ih to veseli, što pozitivno utječe na njihov psihomotorički razvoj. Osim toga, tijekom treninga odvaja se desetak minuta za brigu o djetetu kroz različite poticajno-razvojne igrice, ples, pjesmu i masažu za bebe.

Božica Križanić dalje pojašnjava: "Vježbicama i igricama na fitnessu za mame i bebe poticajno se djeluje na senzoričku integraciju beba. To je način na koji naš živčani sustav prerađuje informacije prikupljene pomoću svih sedam sjetila: vida, sluha, njuha, okusa, dodira, vestibularne regulacije ravnoteže i položaja bebina tijela u prostoru te svjesnosti o položaju pojedinog dijela tijela u odnosu na cijelo tijelo. Dijete to uči i usvaja od samog rođenja, a majka i otac prve su osobe koje mu trebaju osigurati dovoljno poticajnu okolinu za cjelokupan psihomotorički razvoj."

Poticanje djetetova kretanja
Rezultati mnogih istraživanja pokazali su da je kretanje iznimno važno za razvoj djeteta od najranije dobi. Naime razvoj motorike kod djeteta usko je povezan s razvojem govora i kognitivnih sposobnosti. Stoga je veoma važno ne ograničavati djetetu kretanje. To su u početku pokreti rukicama i nogicama koji polako prelaze u odizanje glave od podloge u ležećem položaju te vježbe ravnoteže kao preduvjet za učenje hodanja. To su sve prirodne aktivnosti koje beba uči sama, a uloga je roditelja da joj bude potpora i osigura maksimalnu sigurnost.

"Ako dijete u određenoj dobi nije izloženo odgovarajućoj stimulaciji svih osjetila, može doći do usporenog razvoja motoričkog ili kognitivnog sustava, govora, pokazivanja emocija i drugo. Stoga je potrebno roditelje male djece educirati kako optimalno stimulirati motorički razvoj djeteta pomoću programa kao što je baby fitness, poštujući senzibilne faze pogodne za učenje pojedine sposobnosti, koje su posebno otvorene utjecaju u pojedinim životnim razdobljima bebe i koje se neće ponoviti u starijoj životnoj dobi. Zato je veoma važna pravovremena roditeljska podrška", ističe Božica.

Prednost vježbanja uz stručan nadzor
Kad je riječ o izboru između samostalnog vježbanja s bebom kod kuće i vježbanja u grupi sa školovanim trenerom, Božica preporučuje ovo drugo. "Savjetujem roditeljima da se prvo uključe u kvalitetne programe fitnessa za mame/tate i bebe, gdje će naučiti pravilno izvoditi pojedine vježbe i igrice s djetetom. Nakon toga dobro je da se svaki dan igraju s djetetom raznih stimulativnih motoričkih i ostalih igrica koje potiču optimalan psihomotorički razvoj djeteta. Prednost dolaska na grupna vježbanja također je socijalizacija beba od najranije dobi, gdje se one imaju priliku i međusobno družiti, poigrati i ispitati novu sredinu, što također obogaćuje okoliš u kojem dijete uči. Moj je dugoročan cilj ovaj fitness s roditeljima i bebama provoditi u prirodi, gdje će se djeca imati priliku razvijati i učiti u prirodnoj sredini koja pozitivno djeluje na njihovo zdravlje, razvoj i otpornost organizma. Razvijene zapadne zemlje prepoznale su vrijednost vježbanja u prirodi i to više nije trend nego nužnost svakog čovjeka, a posebice roditelja kako bi sačuvali svoje i djetetovo zdravlje. Njihovi su parkovi puni rekreativaca i roditelja s djecom koja uživaju u vježbanju i igrama u prirodi", priča Božica Križanić.

Pitali smo je postoje li kontraindikacije za vježbe baby fitness programa i evo što nam je rekla:"Ako se vježbe i igre pravilno izvode te ako se osigura maksimalna sigurnost djeteta, vježbe nemaju nikakvih kontraindikacija ni za dijete ni za majku. No nepravilno izvođenje vježbi, pri kojem se dijete dovodi u neprirodan položaj, forsira se preko vlastitih mogućnosti ili se s njim vježba dok pokazuje otpor ili plače, može ugroziti djetetovo zdravlje i razvoj. Stoga svaki roditelj mora biti siguran da pravilno izvodi pojedinu vježbu prije nego što je primijeni na dijete. Neke su vježbice vrlo jednostavne i roditelji ih mogu izvoditi samostalno, no savjetujem da svaki roditelj prati i najmanji znak nezadovoljstva djeteta ili straha na njegovu licu. Dijete ima pravo odbiti i ne htjeti vježbati baš u tom trenutku, a mi na taj način pokazujemo da poštujemo njegove granice, jednako kao što ćemo poslije zahtijevati da ono poštuje tuđe."

Tekst: Snježana Krčmar Foto: Thinkstock
Izvor:  http://www.roditelji.hr/beba/4-8-mjeseci/baby-fitness-za-mame-bebe/

 

Pročitaj više

Info centar za obitelj - BITI VELIKI BRACO ILI SEKA IZAZOV ZA MALIŠANE

Dobiti ćete drugo dijete nesigurnost koju ste  vjerojatno osjećali u prvoj trudnoći nestali su, osjećate se puno samopouzdanije što se tiče brige oko male bebe ali pojavila su se druga pitanja.  Naime imate već jedno dijete za kojeg ste emocionalno vezani. Najčešće  pitanja koja se roditelji postavljaju sada kad dolazi druga beba odnose se na odnos starijeg brata/seke prema maloj bebi – novom članu

Jednako kao što će dolazak druge bebe za Vas predstavljati promjenu tako će se i Vaše starije dijete trebati prilagoditi na novu ulogu starijeg brata ili sestre. Kako će ono reagirati ovisi o njegovom/njezinoj osobnosti, ali i o tome kako ćete ga Vi za taj veliki događaj pripremiti.

Neka djeca mogu s veseljem prihvatiti ulogu starijeg brata/sestre veselo Vam pomažući oko bebe. Međutim, kod neke djece javljaju se regresivni oblici ponašanja - počinju ponovno tepati ili mokriti u krevet, tražiti dude ili bočicu ili sisati palac. Druga se, pak, počinju povlačiti u sebe, manje komuniciraju s roditeljima, gube zanimanje za igru. Ima djece koja pokazuju izravnu agresiju prema novorođenčetu, sklona su ispadima bijesa, zahtijevaju da se beba baci, vrati u rodilište…

Još za vrijeme trudnoće možete:

  • Objasnite mu što može očekivati- Djetetu ćete reći da u trbuhu nosite njegovog malog brata ili sestru s kojim će se moći igrati, ali objasnite mu i da na početku, kada je beba mala, neće puno toga raditi. Nemojte mu sve prikazivati savršeno kako ne bi bilo razočarano kad beba dođe. Pokažite mu stare albume i njegove fotografije kao bebe i ispričajte kakvo je bilo u to doba. Odvedite ga u posjete prijateljima ili rođacima koji imaju novorođenče.
  • Uključite ga u pripreme-Nakon što ste mu objasnili da će uskoro dobiti malog brata ili sestricu, što više uključite svoje dijete u očekivanje i pripreme. Vodite ga sa sobom na preglede kod liječnika, dopustite mu da sluša bebine otkucaje srca i gleda slike s ultrazvuka. 

  • Zajedno smišljajte imena za bebu i birajte odjeću za novorođenče. Neka vam pomogne u pakiranju torbe koju ćete nositi u bolnicu na dan poroda. Ako želi, može crtati slike dobrodošlice novoj bebi i odabere poklon za svog malog bracu ili seku, a vi ćete u ime nove bebe njemu kupiti dar. Možete mu kupiti lutku-bebu za koju će se samo brinuti.

 Djeca osjećaju da s dolaskom novog člana obitelji gube dio roditeljske ljubavi i pažnje. Stručnjaci savjetuju da je prije svega važno omogućiti starijem djetetu da izrazi svoje osjećaje i onda kada su jako negativni i destruktivni

Također bitno je da djetetu pružite priliku da Vam pomogne oko brige za bebu, dati djetetu na važnosti napomenama kao što su: vidi kako te beba te gleda, smije ti se jer te voli... I nikako se ne smije zaboraviti barem dio vremena svaki dan malo posvetiti isključivo starijem djetetu. Stručnjaci objašnjavaju kako se mlađa djeca teže prilagođavaju novoj situaciji. 

Odvojite pola sata vremena samo za igranje sa starijim djetetom na ovakav način ono će još uvijek osjećati povezanost s Vama i dobiti pažnju koja mu je u ovo trenutku potrebna.

Kako god Vaše dijete reagiralo na mlađeg brata ili sestru, a vi se ponekad budete osjećali tužno i bespomoćno nikada nemojte zaboraviti da ste svom dijetu dali najljepši životni poklon – bratsku ili sestrinsku ljubav na koju se može osloniti i u lijepim i teškim životnim trenucima

Pročitaj više

Info centar za obitelj - SUZE PADAJU U TRENUCIMA KOJI BI TREBALI BITI SRETNI ZA SVAKU MAMU- Kako si mogu pomoći

Iako su majke već  za vrijeme trudnoće okružene lijepim slikama beba i idiličnom ulogom mame koje na naslovnicama časopisa uvijek izgledaju nasmijano i sa velikom srećom u naručju drže svoju tek rođeno dijete.  I vi ste u trudnoći jedva čekale  da postanete mama, a onda se nedugo nakon poroda  kod Vas se dogodila upravo suprotna situacija… osjećate tugu i suze padaju, potišteni ste…  pitate  se što Vam se to događa? Možda upravo proživljavate postporođajnu depresiju o kojoj se na žalost danas vrlo malo govori.

 3-4 dana nakon poroda kod nekih majki javlja se blagi oblik depresije koja se naziva "baby blues", zbog čega često briznete u plač bez pravog razloga, ali traje dan-dva i smatra se normalnim djelom ranog majčinstva.  Za mnogo majki "baby blues" tek je prvi stadij.

Veliki broj uzroka može dovesti do depresije kod majki nakon rođenja djeteta. Jedan razlog je što visok nivo hormona, karakterističan za period trudnoće, sada polako opada, vukući sa sobom vaše emocije i raspoloženje.

U većini slučajeva postporođajna depresija se povlači nakon nekoliko tjedana ili mjeseci poslije porođaja. Postporođajna depresija može da se javi u bilo kom momentu u prvih šest mjeseci nakon porođaja i ako se ne tretira može da potraje i više od godinu dana.    

Za stručnu pomoć trebate se obratite ukoliko se psihički loše osjećate duže od dva tjedna, a simptomi depresije su sve intenzivniji. Ako vam je teško da bilo što odradite kod kuće i na poslu ili ako osjećate da se ne možete  brinuti  ni o sebi, ni bebi.

Svakome je ponekad potrebna pomoć i sada je red na vas. Nekada je dovoljan razgovor sa bliskom osobom, pomoć supruga, prijateljice ili rodbine oko bebe. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima, obavezan je razgovor sa stručnom osobom, psihologom.

 

Također, ukoliko liječnik procjeni da se radi o težem obliku depresije, potrebno je koristiti prepisane antidepresive. Što se prije suočite sa problemom i potražite pomoć stručnjaka, to je bolje za vas i bebu. Koliko god da se vi loše osjećate i koliko god da vas neke vaše misli i stanja šokiraju, vjerujte da liječnika ništa neće iznenaditi.

Ako sumnjate da bolujete od postporođajne depresije, nadamo se da će vam ove činjenice pomoći. Znajte da je to kroz što vi prolazite privremeno i izlječivo.

Pročitaj više