Info centar za obitelj - BITI VELIKI BRACO ILI SEKA IZAZOV ZA MALIŠANE

Info centar za obitelj - BITI VELIKI BRACO ILI SEKA IZAZOV ZA MALIŠANE

Dobiti ćete drugo dijete nesigurnost koju ste  vjerojatno osjećali u prvoj trudnoći nestali su, osjećate se puno samopouzdanije što se tiče brige oko male bebe ali pojavila su se druga pitanja.  Naime imate već jedno dijete za kojeg ste emocionalno vezani. Najčešće  pitanja koja se roditelji postavljaju sada kad dolazi druga beba odnose se na odnos starijeg brata/seke prema maloj bebi – novom članu

Jednako kao što će dolazak druge bebe za Vas predstavljati promjenu tako će se i Vaše starije dijete trebati prilagoditi na novu ulogu starijeg brata ili sestre. Kako će ono reagirati ovisi o njegovom/njezinoj osobnosti, ali i o tome kako ćete ga Vi za taj veliki događaj pripremiti.

Neka djeca mogu s veseljem prihvatiti ulogu starijeg brata/sestre veselo Vam pomažući oko bebe. Međutim, kod neke djece javljaju se regresivni oblici ponašanja - počinju ponovno tepati ili mokriti u krevet, tražiti dude ili bočicu ili sisati palac. Druga se, pak, počinju povlačiti u sebe, manje komuniciraju s roditeljima, gube zanimanje za igru. Ima djece koja pokazuju izravnu agresiju prema novorođenčetu, sklona su ispadima bijesa, zahtijevaju da se beba baci, vrati u rodilište…

Još za vrijeme trudnoće možete:

  • Objasnite mu što može očekivati- Djetetu ćete reći da u trbuhu nosite njegovog malog brata ili sestru s kojim će se moći igrati, ali objasnite mu i da na početku, kada je beba mala, neće puno toga raditi. Nemojte mu sve prikazivati savršeno kako ne bi bilo razočarano kad beba dođe. Pokažite mu stare albume i njegove fotografije kao bebe i ispričajte kakvo je bilo u to doba. Odvedite ga u posjete prijateljima ili rođacima koji imaju novorođenče.
  • Uključite ga u pripreme-Nakon što ste mu objasnili da će uskoro dobiti malog brata ili sestricu, što više uključite svoje dijete u očekivanje i pripreme. Vodite ga sa sobom na preglede kod liječnika, dopustite mu da sluša bebine otkucaje srca i gleda slike s ultrazvuka. 

  • Zajedno smišljajte imena za bebu i birajte odjeću za novorođenče. Neka vam pomogne u pakiranju torbe koju ćete nositi u bolnicu na dan poroda. Ako želi, može crtati slike dobrodošlice novoj bebi i odabere poklon za svog malog bracu ili seku, a vi ćete u ime nove bebe njemu kupiti dar. Možete mu kupiti lutku-bebu za koju će se samo brinuti.

 Djeca osjećaju da s dolaskom novog člana obitelji gube dio roditeljske ljubavi i pažnje. Stručnjaci savjetuju da je prije svega važno omogućiti starijem djetetu da izrazi svoje osjećaje i onda kada su jako negativni i destruktivni

Također bitno je da djetetu pružite priliku da Vam pomogne oko brige za bebu, dati djetetu na važnosti napomenama kao što su: vidi kako te beba te gleda, smije ti se jer te voli... I nikako se ne smije zaboraviti barem dio vremena svaki dan malo posvetiti isključivo starijem djetetu. Stručnjaci objašnjavaju kako se mlađa djeca teže prilagođavaju novoj situaciji. 

Odvojite pola sata vremena samo za igranje sa starijim djetetom na ovakav način ono će još uvijek osjećati povezanost s Vama i dobiti pažnju koja mu je u ovo trenutku potrebna.

Kako god Vaše dijete reagiralo na mlađeg brata ili sestru, a vi se ponekad budete osjećali tužno i bespomoćno nikada nemojte zaboraviti da ste svom dijetu dali najljepši životni poklon – bratsku ili sestrinsku ljubav na koju se može osloniti i u lijepim i teškim životnim trenucima