Projekt Sinergija

projekt-sinergija-01.png

Projekt „Sinergija održivog razvoja i poduzetničke aktivnosti u školskim klupama“ sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko hrvatski program suradnje, a traje od ožujka 2019. do ožujka 2020. godine. Glavni nositelj projekta je Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce.

Sudjelovanjem u aktivnostima projekta „Sinergija održivog razvoja i poduzetničke aktivnosti u školskim klupama“ učenici će usvajati znanja iz dva područja: održivog razvoja i poduzetništva. Na navedenim radionicama kod učenika ćemo otkrivati talente, graditi vrline te poticati kreativnost i stvaralaštvo, što je osnova za postizanje uspjeha kako u poduzetništvu tako i u drugim područjima života. S učenicima ćemo raditi na razvijanju poduzetničkog stava koji će se ogledati u davanju inicijative, proaktivnosti, samostalnosti i inovativnosti u osobnom i društvenom životu.

Aktivnosti će se provoditi u dva razreda, u osnovnim i srednjim školama u četiri županije, koje su ujedno i partneri i suradnici na projektu:

 1. Centar za socijalno podučavanje PRONI, Osijek
 2. Osnovna škola Mitnica, Vukovar
 3. Ekonomska škola, Vukovar
 4. Srednja škola Viktorovac, Sisak
 5. Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik
 6. Osnovna škola Jurja Šižgorića, Šibenik
 7. Osnovna škola Antuna Gustava Matoša, Zagreb
 8. Prva gimnazija, Zagreb 
 9. Osnovna škola Galdovo, Sisak

 projekt-sinergija-02.png

U sklopu projekta bit će provedene  slijedeće aktivnosti:

 1. 1.       Ciklus radionica „Mali društveno odgovoran poduzetnik krije se u meni“

U sklopu četiri radionice (svaka u trajanju od 45 minuta) učenici će pomoću funkcionalnih zadataka, igara i vježbi (primjerenih njihovoj dobi) razvijati poduzetničke sposobnosti i vještine. Poticat ćemo inicijativnost, kritičko mišljenje u kontekstu razvoja svoje ideje, spremnost na preuzimanje rizika u kontekstu stvaranja promjena u zajednici, inovativnost na društveno odgovoran način, samouvjerenost, upornost, prezentacijske vještine, donošenje odluka.

 1. 2.       Ciklus radionica „Što je to održivi razvoj za moju poslovnu ideju“

U sklopu četiri radionice (svaka u trajanju od 45 minuta) učenici će se upoznati s proizvodnim procesom, osnovama marketinga i financija za početnike te bontonom u poslovnoj komunikaciji i to tako što će ih usvajati kroz iskustveno učenje, na njima poznatim proizvodima. Na ovakav način učenici će upoznati cijeli proizvodni proces i raditi na brendiranju proizvoda.

U sklopu ovih radionica učenici će osmisliti i napraviti novi funkcionalni proizvod od starog papira, plastike i ostalog iskoristivog materijala. U tome će im pomoći produkt dizajner.

 1. 3.       Filmoteka

Tijekom pet susreta učenici će gledati projekciju filmova vezanih uz tematiku održivog razvoja s posebnim naglaskom na teme kao što su utjecaj poslovanja na okoliš, društveno odgovorno poslovanje, iskorištavanje dječjeg rada, pozitivan i negativan utjecaj poslovanja na zajednicu.

Poseban naglasak stavit će se na diskusiju o ovim temama nakon gledanja filma, a posebno važno će biti da učenici kritički promišljaju o navedenim problemima i budu aktivni dionici društva u njihovom rješavanju.

 1. 4.       Debata „Na koji način poslovanje u zajednici utječe na mene kao učenika, odnosno na moje zdravlje i odnos s obitelji“

Učenici će kroz raspravljanje na teme „Utječe li prodaja određenih proizvoda negativno na djecu?“ i „Reklame su negativne ili pozitivne?“ razviti kritički stav o konzumaciji određenih proizvoda i njihovoj prisutnosti na tržištu te o dugoročnom utjecaju tih proizvoda na učenike.

 1. 5.       Obilježavanje Međunarodnog dana bez kupnje

Učenici će osmisliti i napraviti novi funkcionalni proizvod od starog papira, plastike i ostalog iskoristivog materijala. U tome će im pomoći produkt dizajner i voditelji aktivnosti. Učenici će svoje radove izložiti u zajednici (PUO, škola, knjižnica…) te dobiti simbolične nagrade za najbolje radove.

 1. Konferencija „Učimo o održivom razvoju od vrtića do fakulteta“ za stručnjake iz sustava obrazovanja

Dvodnevna konferencija na temu razvoja kompetencija kod djece za održivi razvoj prikazivanjem primjera dobre prakse.

projekt-sinergija-03.pngprojekt-sinergija-04.png

Pročitajte o programskim aktivnositma